Texas Tornado’s

Zondag vertrokken we vanuit Midland naar het zuiden en wederom ontstonden er al vroeg buien. Een net boven en eentje net onder de Mexicaanse grens. Wij kozen de bovenste al doel en terwijl we er naar toe reden kreeg de bui een tornado warning.

Dat was helaas het teken voor de bui om er mee op te houden, binnen de kortste keren was hij verdwenen. Wij besloten om vast in te checken in het motel voor de nacht in Fort Stockton. Toen iedereen de bagage gedropped had waren er wat nieuwe buien in de buurt ontstaan Ook deze verdwenen echter snel, waarmee de chase er voor die dag op zat.

Volgens mij zag iedereen het ook wel zitten om een keer op tijd in het motel te zijn. Dit werd echter onmogelijk gemaakt door het restaurant dat we uitkozen. Het eten kost altijd veel tijd, maar dit was echt erg. Een van ons bestelde alleen een bord patat… 2 uur later kreeg hij het. Koud. De Nederlandse chase Peter Gude was overigens ook in dit restaurant.

De frustraties moesten weggedronken worden en Mirjam en ik stelden onze kamer beschikbaar. Het gevolg was dat het opstaan vandaag erg moeilijk ging maar dat er ook veel minder flessen meegesleept hoefden te worden.

De chase zelf werd eindelijk een wat meer klassieke chase: een doel uitkiezen (Big Spring), daar wachten in de hitte tot de buien opgang komen en dan een bui uitzoeken. Voor ons werd het een bui die op weg was naar Odessa. Er waren weer mooie structuren te zien, maar het was ook duidelijk dat de rotatie in de bui niet erg sterk was.

We besloten de bui ten zuiden van ons als nieuw doel te kiezen en die bui hebben we urenlang gevolgd. Op een gegeven moment was te zien dat de onderkant van de bui sterker begon te roteren, niet lang daarna was er ook rotatie te zien in het zand onder de bui. Het was een zwakke tornado, niet de meest fotogenieke en misschien niet volgens iedere definitie.

We bleven met de bui spelen door steeds wat afstand te nemen en dan weer foto’s te maken te de neerslag te dichtbij kwam. Bij een van de stops was in de verte een kleine rope tornado te zien. Vanaf onze plek konden we niet zien of hij de grond raakte, maar hij is door verschillende waarnemers gemeld als tornado.

De bui zakte in en we probeerden nog wat bliksem vast te leggen, voor we een schuilplaats moesten gaan zoeken voor de hagel uit de bui. De hagel viel erg mee en we gingen door naar het motel met een korte stop voor wat eten.

Bij het motel was er nog wel een mooie bliksemshow te zien, die weer wat mooie foto’s opgeleverd heeft.

Reageer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.