The Debris Ball

The lost and found, some left over stuff that could not find a place elsewhere.

Aan tafel met – Vanguard Vorticity April 1, 2019

Half maart publiceerde NIRN het interview met Vanguard Vorticity bij de livegang van de nieuwe site. Na de bekendmaking van dit interview op ons TG kanaal kregen we diverse vragen van Enlightened spelers of dit interview niet openbaar kon. De redenering achter de vraag was, dat Vanguards er voor beide facties zijn. Als NIRN redactie werken we in principe voor de Resistance spelers, net zoals Enlightened nieuwskanalen zich op Enlightened spelers focussen. Maar in dit geval staan we niet afwijzend tegenover het idee om het interview openbaar te maken. We willen onze website echter niet openstellen voor Enlightened. Na een overleg met Vorticity kwam van hem het aanbod om dit interview te delen op zijn blog. Als redactie wensen we jullie veel leesplezier!

Hoe ben je met ingress begonnen?

Toen Ingress uitkwam had ik nog geen Android telefoon (ook geen Apple maar een eigen systeem van Samsung), toen ik er wel een kreeg was ik Ingress vergeten. Totdat op een weerforum iemand er over begon, dat was in Augustus 2013. Het verzoek om Enlightened te worden heb ik naast me neergelegd… en ik heb misschien juist wel om te laten zien: “Dat maak ik zelf wel uit!” voor Resistance gekozen. Binnen een maand level 8 was toen nog een redelijke prestatie. Ongeveer op dat moment werden de 13 Magnus anomalies aangekondigd en mijn vrouw en ik zijn daarvoor naar Wenen gegaan. Zowel de locals als Anne van Niantic waren helemaal verbaasd dat we voor Ingress helemaal uit Nederland naar Oostenrijk kwamen, maar het werd een trend en tijdens Recursion in Berlijn was Nederland al flink vertegenwoordigd.

Agent Vorticity voor de portal “Yoda statue” bij Lucas Arts in San Francisco.

ZOWEL DE LOCALS ALS ANNE VAN NIANTIC WAREN HELEMAAL VERBAASD DAT WE VOOR INGRESS HELEMAAL UIT NEDERLAND NAAR OOSTENRIJK KWAMEN

Waar hou je je vooral mee bezig binnen ingress?

Sinds ik Vanguard ben is het nog moeilijker geworden om echt ergens op te focussen. Zowel vanuit de community als Niantic wordt je af en toe bezig gehouden. Maar ik had hoe dan ook al wel een brede interesse en probeer van alles wat mee te pikken.

Waar kunnen mensen je van kennen?

Voornamelijk het decoden denk ik. Helaas lijkt dat de laatste maanden heel erg naar de achtergrond te zijn geschoven. Het was altijd een mooie manier om op afstand anomalies sites te helpen. Zowel de puzzels als het op tijd de intel bij de sites krijgen was altijd een leuke uitdaging. Ik heb daarnaast bijna elke anomaly rol wel eens gedaan… boots, fiets, snel, langzaam, intel, strategy, zelfs een poging tot PoC voor Utrecht.

Hoe ben je vanguard geworden?

Ik heb me aangemeld en kreeg daarna email. Mijn motivatie was niet heel erg uitgebreid. Ik geloof dat het erop neer kwam dat ik aangaf dat ik graag van deze gelegenheid gebruik wilde maken om bij te kunnen dragen aan het verbeteren van Ingress.

Welke beperkingen heb je als vanguard?

De grootste beperking is de NDA (Non disclosure agreement) die we ondertekend hebben. Zonder expliciete toestemming mogen we niks wat binnen de groep besproken wordt delen. Dat is heel begrijpelijk. Er zijn bijvoorbeeld dingen die een verrassing moeten blijven maar ook zorgt het ervoor dat iedereen binnen de groep vrij kan spreken. Het is wel frustrerend om af en toe net iets meer te weten over hoe en waarom iets gedaan wordt waardoor je meer begrip hebt voor een beslissing, maar dat niet te mogen delen.

Waarop kunnen vanguards invloed uitoefenen, en waarop niet?

In principe op alles waarover onze mening gevraagd wordt. Dat is vanuit Niantic gezien ook de rol van een Vanguard: een klankbord voor hun ideeën. Het mooie is dat binnen de Vanguards vaak veel verschillende meningen vertegenwoordigd worden. Het gebeurt zelden dat er achteraf uit de community een totaal afwijkende mening naar voren komt die nog niet door één van de Vanguards gegeven is.

Het is ook niet zo dat wij dingen eisen, we geven onze mening (ook ongevraagd) en Niantic kan daar mee doen wat ze willen.

Kun je een aantal voorbeelden noemen van dingen die jullie als vanguards hebben bereikt?

Concrete dingen mag ik niet noemen, maar je kunt denken aan het bijschaven van plannen. Met een groep ervaren spelers kunnen we bijvoorbeeld goed de impact van een voorgestelde wijziging voor het dagelijkse spel richting Niantic duidelijk te maken.

Op welke prestatie als vanguard ben je zelf erg trots?

Als Vanguard had ik snel toegang tot de beta van Prime. Als ik terugkijk naar wat we in die eerste maanden bereikt hebben dan zijn dat enorme stappen geweest. Dat lag natuurlijk niet alleen aan de Vanguards maar aan alle beta testers van het eerste uur en ook aan de samenwerking met de ontwikkelaars van Niantic.

In de aftiteling van de Ingress Anime is je biocard ineens groen. Moet je ons iets vertellen?

Ja dat was wel even schrikken. Volgens mij hebben op 2 Resistance Vanguards na alle Vanguards precies de verkeerde kleur gekregen.

Heb je het idee dat Niantic tevreden is over de manier waarop het vanguard programma nu werkt? En ben jij tevreden over de rol die jullie spelen?

Ik weet wel zeker dat ze er blij mee zijn en dat zijn wij ook. Het is niet altijd even makkelijk, soms zijn er voor ons ook verrassingen of duurt het lang voordat we iets terugzien van onze input. Maar elke keer als we merken dat er geluisterd is, is het een weer een stap de goede richting in.

ELKE KEER ALS WE MERKEN DAT ER GELUISTERD IS, IS HET EEN WEER EEN STAP DE GOEDE RICHTING IN

Weet je van te voren wat niantic gaat aankondigen?

Soms wel, soms niet. In de ‘wel’ gevallen is het vaak ook nog een verrassing wat er met onze input gedaan is. Het gebeurt ook wel dat wij kritiek hebben en een alternatief aandragen en dat Niantic de kritiek begrijpt maar zelf met nog een ander alternatief komt.

Hebben jullie input op anomaly regels? En wordt daar naar geluisterd?

Niantic wil anomalies vernieuwend, leuk en uitdagend houden en is dus altijd bezig om nieuwe dingen te bedenken. Daarbij is zeker om input van Vanguards gevraagd.

Hoe werken tr’s en vanguards samen?

Er is altijd wel een Trusted Reporter beschikbaar die ik kan benaderen voor een fasttrack als iemand mij als Vanguard weer benadert omdat ze denken dat Vanguards mensen kunnen bannen.

Omgekeerd is het voor de Vanguards die helpen bij het portal reset programma handig om te weten of er bans aan zitten te komen. Een van de vele eisen voor het aanvragen van een reset is dat de spoofer gebanned moet zijn.

Afterparty Helios Riga

Heb je naast ingress nog andere opvallende bezigheden?

Ik game aardig wat naast Ingress. Is Cyberpunk 2077 er al? Basgitaar spelen schiet er de laatste jaren helemaal bij in. En het weer is natuurlijk een grote hobby, ik heb enkele stormchase reizen naar Amerika gemaakt.

Waar zie jij Ingress (in brede zin) de komende jaren heen ontwikkelen?

Dat is eerlijk gezegd iets wat ik mij ook vaak afvraag. Prime is het bewijs dat Niantic er mee door wil gaan. De Dunraven video’s zijn van veel hogere kwaliteit als de video’s uit het begin van Ingress, maar toch voelt het allemaal een beetje als los zand de laatste tijd. Ik denk dat veel zit te wachten op het nieuwe backend.

Wanneer heeft de community je positief of negatief verrast?

Ik sta vaak te kijken van het fanatisme en de toewijding waarmee mensen Ingress spelen. Dat levert vaak mooie dingen op, maar helaas komen daar denk ik ook de negatieve dingen vandaan. Het spel wordt tegenwoordig veel te veel buiten de scanner gespeeld. Elke functionaliteit die Niantic biedt om Ingress beter te maken wordt door beide facties misbruikt.

Gelukkig zie ik ook nog steeds de acties die er bijvoorbeeld voor zieke spelers ondernomen worden en hoe snel acties soms gecrowdfund zijn.

Ik zag dat je recent naar San Francisco bent geweest. Kun je daar meer over vertellen?

We hebben daar met de actieve Vanguards die konden komen twee dagen lang met allerlei verschillende mensen van Niantic gepraat. Over het afgelopen jaar en over het komende jaar. Over het spel, over anomalies, het Vanguard programma, Prime en van alles. Dat heeft tientallen pagina’s aan notulen opgeleverd. We hebben inmiddels ook al kunnen zien dat Niantic ook echt naar ons geluisterd heeft.

Amsterdam

De anomalies komen er weer aan. Naar welke anomalies ga je toe?

Het plan was Bristol voor Q1, maar door een conflict met een werkreis gaat dat niet door, ik maak nu een tussenstop in Las Vegas voor de anomaly daar. Voor Q2 wordt het Amsterdam natuurlijk.

In welke stad zou je graag (weer) een anomaly zien?

Zo uit m’n hoofd is er nog niet één in Aberdeen geweest en daar zou ik best een keer naar toe willen.

Waarom reageert Niantic af en toe snel en af en toe extreem langzaam op bans en restore verzoeken?

Bans zijn een groot mysterie. De portal resets, daar wordt gekeken naar hoe voorkomen kan worden dat ze te lang blijven liggen. 

Wat is je favoriete bier?

Ik heb zo links en rechts wel wat 5 sterren beoordelingen op Untappd gegeven. De Punk IPA van Brewdog blijft bijzonder, mijn eerste IPA en op de reclame posters werd het bier geadverteerd als ‘The Resistance’. De Bastogne van Guinea uit Barcelona doet het ook altijd goed.

Helios Dublin